Geita som forandrer verden
Geiter er hardføre, enkle i matveien og gir næringsrik melk, naturgjødsel, inntekter og liv til enda flere geiter.
Siden åpningen i 2006 har geita vært suveren bestselger i nettbutikken. Geita har blitt selve symbolet på symbolske gaver. Og det er ikke uten grunn: En symbolgave er en gave til noen som har alt – og til noen som mangler det meste. De fleste som har alt, har ingen geit. Og de som får en geit, får et levebrød.
I Kirkens Nødhjelps prosjekter er vi opptatt av ringvirkninger. Vi avtaler derfor med mottakerne av geita at den første geitekillingen som blir født, skal gis bort til en annen familie som trenger det. Slik kan geita bety en forskjell for et helt lokalsamfunn!
Hvis du er i tvil om hvilken gave du skal velge: Geita er like fin å gi som å få!
8 ting du (kanskje) ikke visste om geita
- Geiter breker på dialekt. En geitekjenner kan tydelig høre om geita er fra Norge eller fra Malawi.
- Det er en myte at geiter spiser hermetikkbokser. Men de er nysgjerrige dyr som undersøker ting ved å tygge på dem.
- Geitas avlange pupiller gir nesten 360 graders horisontal synsvinkel. Nesten. Til gjengjeld kan geita hverken se opp eller ned uten å bevege hodet.
- Geita har ikke tenner oppe i munnen. I stedet har den en hard tannplate. Den svært bevegelige overleppa lar geita få med seg de fine bladene på alle slags kvister og grener – selv de med lange, spisse torner.
- Geitemelk er den melka det drikkes mest av i verden. Melka er mild for magen, også for mennesker som ikke tåler kumelk.
- Geita spiser helst ikke gress. Den foretrekker kvister og skudd fra busker og gjerne bark fra trær.
- Geita er en utrolig balansekunstner. Den ferdes gjerne i bratte fjell, og noen kan til og med klatre i trær.
- Den eksklusive kashmirulla stammer fra kashmirgeita, som lever i fjellene i Mongolia. Det trengs ull fra to geiter for å lage en genser, men til gjengjeld er ulla finere, sterkere, lettere, mykere og omtrent tre ganger mer isolerende enn saueull.